Big Island kust

Big Island

Het eiland Hawaï, ook wel bekend als Big Island, is het jongste en grootste eiland van de Hawaiiaanse eilanden. Big Island is bijna twee keer groter dan alle andere Hawaiiaanse eilanden samen (vandaar de bijnaam “Big Island”). De officiële naam van dit eiland is Hawaii Island of Hawaii, maar om verwarring te voorkomen spreken we hier over Big Island.

Op Big Island vind je alle klimaatzones, op vier na, variërend van nat tropisch tot ‘Polar Tundra’. Dit verschil in klimaatzones komt met name door de hoogtes van de vulkanen Maunakea en Maunaloa. Zo vind je op Maunakea nog sneeuw, maar aan de kust van Hilo weer prachtig zwarte stranden. Big Island is een van de meest bijzondere eilanden van Hawaii, dat is zeker.

Beste bezienswaardigheden van Big Island

  • Van groen tot zwart: op Big Island vind je stranden in alle kleuren van de regenboog (nou ja, bijna dan);
  • Peddelen of snorkelen: op Big Island vind je genoeg activiteiten op en onder het water;
  • Wandel door de vallei van Wipi’o Valley
  • Ga lava-viewing

Transport op Big Island

Aankomst op Big Island

Big Island heeft twee vliegvelden. In het westen vind je Ellison Onizuka Kona International Airport op Keahole (KOA) in Kona. In het oosten vind je Hilo International Airport (ITO) in Hilo. De meeste reizigers kiezen ervoor om naar Kona te vliegen. Je kunt het beste naar Big Island vliegen via Honolulu International Airport (HNL) op het eiland O’ahu. Een vlucht van O’ahu naar Big Island duurt maar 45-50 minuten.

Autohuur op Big Island

Big Island is een groot eiland, wij raden dan ook aan om met een huurauto te reizen om flexibel te blijven, maar het maakt je reis door Big Island ook een stuk gemakkelijker. Alle grote autoverhuurbedrijven zijn te vinden op het eiland Hawaï. Kun je om welke reden dan ook geen auto huren, dan zijn er ook genoeg rondleidingen te vinden: van taxi’s tot shuttlediensten en privélimousines. De autoverhuurbedrijven zijn gevestigd op de internationale luchthavens Kona en Hilo en op loopafstand te bereiken. Ook taxi’s en ander transport zijn goed te bereiken vanaf het vliegveld.

Big Island vervoer

Je kunt op Big Island ook met de bus reizen, de Hele On (Let’s Go) -bus. Rondom het eiland vind je bushaltes. De bussen rijden tussen Kona en Hilo van maandag tot zaterdag. Rolstoelgebruikers kunnen ook goed gebruik maken van de Let’s Go – bus.

Bekijk de schema van de bus op de website van Hele-on Bus.

Weer op Big Island

Het klimaat en weer op Hawaï kunnen een verrassing zijn. Naast veel zon kan er ook veel regen vallen, vooral tijdens het orkaanseizoen!

Het orkaanseizoen in Hawaii valt tussen juni en november, veelal van juli tot september. Gelukkig ondervinden de Hawaiiaanse eilanden zelf zelden last van deze monsters. Dit komt omdat de vulkanen op Big Island fungeren als een natuurlijke buffer tegen orkanen.